Onze familiaal bemiddelaar zoekt samen met jullie naar een oplossing uit het conflict en begeleidt als neutrale betrokkene het gesprek.
“Neutraal” omdat we luisteren naar allebei, naast jullie beiden staan en dit zonder oordeel. We zoeken met ieder van jullie naar een weg uit het conflict, wat die ook mag zijn.
“Betrokken”, omdat we ons inleven in ieders verhaal. Zo krijgt elke aanwezige de ruimte die er nodig is om zich gehoord te voelen.
Familiale bemiddeling
Partners die beslissen uit elkaar te gaan
Willen jullie de relatie beëindigen door in gesprek met elkaar zelf beslissingen te nemen dan is bemiddeling de weg. Tijdens de intake bepalen we samen de onderwerpen die tijdens de bemiddeling aan bod komen. Deze kunnen van juridische, emotionele en praktische aard zijn. We bewaken daarbij de onderlinge communicatie en maken ook ruimte voor emoties. Ervaring leert ons dat wanneer de onderlinge communicatie niet optimaal verloopt en emoties onuitgesproken blijven, elke toekomstige hobbel in de weg opnieuw voor zware conflicten zorgt. Omdat we steeds naar een duurzame, eerder dan een snelle, oplossing streven, besteden we hier bijzondere aandacht aan. Komen jullie tot een akkoord dan wordt die in een overeenkomst gegoten – zo nodig – ter homologatie / officiële bevestiging aan de rechtbank overgemaakt.
We hebben in de bemiddeling ook oog voor factoren die een invloed hebben op het bemiddelingsproces. Zo kan het zijn dat we belangrijke betrokkenen mee aan de bemiddelingstafel zetten zoals de grootouders of de nieuwe partner.
(V)echtscheiding
Je hebt het gevoel vast te zitten in een vechtscheiding. Hierdoor lijkt bemiddeling misschien niet direct jullie uitweg. Toch kan onze bemiddelaar samen met het team bekijken wat wel mogelijk is in het belang van jou en jullie kinderen. Je ondersteunen om als ouder zelf de keuze te maken de strijdbijl neer te leggen nèt als het conflict hoog oploopt. Je gaat daardoor zelf meer rust ervaren en meer veiligheid creëren voor de kinderen.
(Groot)ouders-(klein)kinderen/broers en zussen
Zorgt een meningsverschil binnen de familie voor spanningen of een breuk dan kan onze bemiddelaar samen met alle betrokken hier een weg uit zoeken. Dit door met elkaar in communicatie te gaan en te zoeken naar een positieve interactie.
Nieuw samengestelde gezinnen
Een nieuw samengesteld gezin zorgt voor veranderingen en kan spanningen met zich meebrengen tussen ouders en plusouders. Onze bemiddelaar bekijkt met alle betrokken partijen wat er nodig is om de onderlinge communicatie in het belang van de kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Er kan eventueel een overeenkomst worden opgemaakt met afspraken waar jullie allen achterstaan.
Ouders die de regeling wensen aan te passen
Zorgen veranderende situaties, opgroeiende kinderen, gewijzigde behoeften, … ervoor dat gemaakte afspraken niet meer werken dan zoekt onze bemiddelaar samen met jullie naar oplossingen. Om zo te komen tot nieuwe afspraken afgestemd op de specifieke noden van iedere betrokkene.