Ouders – Het opnemen van ouderschap
Ouderschap tijdens de scheiding
Wat betekent het voor mijn kind dat we uit elkaar gaan? Hoe vertel ik het aan mijn kind(eren)? Hoe kan ik als ouder rekening houden met de wensen van mijn kinderen? …
Welke vragen er ook zijn, ik begeleid jullie samen of elk individueel in het bewustwordingsproces van wat een scheiding betekent voor jullie kinderen en in de communicatie met de kinderen. Elk kind en elke volwassene is anders, elke situatie is anders. Door in gesprek te gaan stemmen we af wat jij, jullie, de kinderen nodig hebben tijdens de scheiding. Het is een emotioneel proces dat invloed heeft op iedereen. Belangrijk is om een omgeving te creëren waar iedereen mag voelen en denken wat hij/zij wil en waar er ruimte is tot open dialoog.
Ouderschap na de scheiding
Hoe geven we het ouderschap vorm in twee huizen? Hoe vertel ik het aan mijn kinderen dat ik iemand anders heb ontmoet? Welke rol krijgt mijn nieuwe partner? Wat als ik het niet eens ben met de aanpak van de andere ouder? …
Jullie zijn twee individuen met elk hun eigen geschiedenis, ervaringen, waarden en normen. Dit zal, zoals ook voorheen, zorgen voor zowel gelijkenissen als verschillen in het vormgeven van jullie ouderschap. Verschil mag er zijn. Afspraken en regels hoeven in de twee huizen niet hetzelfde te zijn. Kinderen zijn veerkrachtiger dan we denken. Belangrijk is dat jullie een brug slaan van het ene huis naar het andere zodat kinderen in alle veiligheid de oversteek kunnen maken.
Het ouderschap is niet iets vaststaand maar dynamisch. We worden regelmatig uitgedaagd om stil te staan bij onze rol. Hoe handel ik als ouder, welke plaats krijgt mijn nieuwe partner, … Er zijn vele uitdagingen op jullie pad en daarin is het samen zoeken. Zoeken naar waar voel ik mij als ouder/plusouder goed bij en dit steeds in afstemming op de noden van de kinderen. Ik kan jullie daarbij ondersteunen en dit zowel samen, individueel als met de plusouder alsook met de kinderen. Iedereen staat in het gezin voor eigen uitdagingen met nieuwe kansen.
Kind/Jongere
Een neutrale plek
Mijn ouders gaan scheiden wat nu? Waar ga ik wonen? Kan ik naar dezelfde school blijven gaan? Hoe vaak ga ik mama en papa zien? Mijn papa/mama heeft een nieuwe partner, wat nu? …
Bij de boodschap dat mama en papa gaan scheiden, zijn er veel emoties en vragen. Het is belangrijk dat een kind een plek heeft waar hij/zij daarmee terecht kan. Kinderen zien tijdens het scheidingsproces veel emoties bij mama en papa en willen hen niet belasten met hun verdriet en pijn. Een kind heeft dan nood aan een neutrale plek bij iemand waar hij/zij terecht kan met de eigen emoties en gedachten. Een plek die ik kan bieden.
Mijn stem telt ook
Kinderen willen een stem in het scheidingsproces. Ze willen gezien worden zodat er rekening gehouden wordt met hun wensen en verwachtingen. Het is voor kinderen niet evident om deze uit te spreken naar mama of papa omdat ze voor beiden goed willen doen. Veel kinderen zijn bang dat ze hun ouders gaan kwetsen door uit te spreken wat zij wensen en verwachten. Ik kan hun stem horen en deze binnenbrengen in de bemiddelingsruimte. Ik kan hen ondersteun in de dialoog met mama en papa.